Nyheter

Anmälan är öppen

Nu är det dags att boka Borås. Du som tävlande aktiv och föreningsföreträdare finner nu en hel del matnyttig information under menyalternativet ”Information för aktiva”.

Inbjudan finns tillgänglig där tillsammans med länk till anmälan. På samma sida hittar du också hotell och andra logialternativ i alla prisklasser.

Varmt välkommen till Borås!

Glädje, professionalism och hållbarhet ska prägla SM i Borås

Klubben, IK Ymer tillsammans med värdstaden Borås ska arrangera tävlingar av yttersta klass. Arrangemanget ska fyllas av glädje, professionalism och hållbarhet. Vidare vill organisationen skapa minnesvärda upplevelser samt göra Friidrotts-SM till en viktig del av staden Borås 400-årsjubileum.

Ett storslaget evenemang för alla intressenter såsom aktiva, besöka och sponsorer står det i visionen. Vad innebär det mer konkret?

– Vi har sammanfattat det i tre övergripande målsättningar som i sin tur bryts ner i mindre, mer detaljerade beståndsdelar. Vi vill skapa en härlig friidrottsfest, öka intresse för friidrott lokalt och nationellt samt genomföra hela evenemanget på ett hållbart sätt, berättar SM-general Linus Wirén.

En härlig friidrottsfest

I stundande tider sätter vi nog alla vårt hopp till en avklingande pandemi och att vi i augusti kan se fram emot välfyllda läktare. Hur definierar du friidrottsfest och vad händer om det blir ett evenemang utan publik?

– Ambitionen är såklart välfyllda läktare. Skulle det inte vara möjligt att arrangera mästerskapet inför publik, är det fullt fokus på att genomföra ett proffsigt evenemang för alla aktiva och marknadsföra Borås på bästa sätt för tv-publiken. Utöver det vet jag att vi kommer kunna stoltsera med kunniga och engagerade funktionärer och att evenemanget kommer synas tydligt i staden inför och under mästerskapet. Då Borås firar 400 år vill vi också inspirera till att vår publik tar tillfället i akt att uppleva staden och dess stora utbud av restauranger, museer, aktiviteter och besöksmål.

Vilka är på plats på innerplan för en maximal friidrottsfest och hur många ser du på läktaren?

– Aktiva på innerplan är ju naturligtvis inget vi kan styra över fullt ut, men vi kan ju hoppas att det blir ett av de första större evenemangen inför publik och att det lockar alla de största stjärnorna till att vara på plats och tävla. Då kan det bli riktigt mycket folk, men 6.000 åskådare totalt under evenemanget tror vi är en rimlig målsättning, fortsätter Linus.

Ökat intresse för friidrott lokalt och nationellt

Som rubriken antyder finns det också ett stort fokus på att stärka friidrottsintresset och klubben har tidigare erfarenheter kring lärande och samverkan under flertalet stora evenemang, inte minst senast under European Athletics U20 Championships sommaren 2019.

– Ja precis, genom klubben kommer vi marknadsföra friidrotten på olika platser i staden både inför, under och efter SM. Under våren kommer vi också att besöka andra evenemang och på sätt vill vi att Friidrotts-SM ska bidra till att väcka nyfiken och intresse kring friidrott och att det leder till rekrytering av fler aktiva, ledare och funktionärer. Vi har god erfarenhet av att involvera skolorna i Borås Stad med genomförande av gemensamma friidrottsaktiviteter, något som slog väldigt väl ut som ”lilla EM” i samband med U20.

Ett hållbart evenemang

Det kan nästan kännas som en hygienfaktor numera men kan också tendera till att bli ganska klyschigt och uddlöst. Vad menar IK Ymer och organisationen med ett hållbart evenemang mer konkret?

– Jag förstår vad du menar men vi har gedigen erfarenhet av hållbara evenemang och det är alltid en viktig del när Borås Stad finns med i ansökan om att arrangera. Det är viktigt att väga in alla hållbarhetsaspekter och inte bara se det ekonomiskt och ekologiskt hållbart. Vi vill vidga begreppen till att skapa förutsättningar för fler barn och unga att upptäcka friidrotten och att på sikt kunna bidra till en inkluderande och meningsfull fritid där alla är välkomna. Inkludering och social delaktighet förstärks ytterligare genom att parasporten kommer att ha Para-SM i friidrott under de dagar friidrotts-SM genomförs i Borås.

– Friidrotts-SM ska bidra till att bygga och stärka relationer mellan olika intressenter kring arrangemangets genomförande samt samarbetspartners och lokalt näringsliv/organisationer. Att stärka friidrotten i Borås leder också till ökad kompetens i att arrangera stora nationella mästerskap hos förening och Borås Stad.

Med full förståelse för att situationen kring pandemin är svår att sia om vågar ni er alltså ändå på att sätta ett publikmål på 6.000 åskådare över tre dagar. Vilka andra tydligt mätbara mål finns det kring SM i Borås? Kan du nämna några?

– Ja absolut, vi har satt flera. Vi hoppas och drömmer om ett världsrekord under SM, det hade varit riktigt häftigt. Utöver det är målet att vi ska se två svenska rekord, tre arenarekord. När det kommer till den egna klubben ser vi, i kristallkulan, två SM-medaljer, ett nytt klubbrekord samt minst sju aktiva Ymeriter som är med och tävlar. Totalt hoppas vi på 750 deltagare och som sagt tidigare 6.000 på läktaren, avslutar Linus.

Inomhus-EM i Torun

Äntligen – som vi har väntat! Stora delar av den svenska eliten har satt sig på flyget och landat i polska Torun för att inviga mästerskapsåret 2021. Inomhus-EM startar ikväll, torsdag, och hela tävlingen kommer att sändas under hela helgen på SVT Play, både på för- och eftermiddag.

Svenska truppen är normalstor men däribland så finns det många seniormästerskaps-debutanter! Som vi har nämnt innan så är en av dessa IK Ymers häcklöperska Julia Wennersten. Hennes första lopp, försöken i 60mh, går av stapeln på lördag förmiddag, kl 12.10 och vid eventuellt avancemang kommer resterande lopp gå på söndagen.

Även om truppen utgörs till viss del av mästerskapsdebutanter så finns det flera erfarna aktiva och stora medaljkandidater. Vi har nämligen hela sju stycken svenskar anmälda som är topp 7 i Europa i år, varav 5 av dem är topp 3(!). Hur många medaljer som Armand Duplantis, Fanny Roos, Andreas Kramer och Khaddi Sagnia mfl. lyckas skrapa ihop återstår att se. För att kunna följa de svenska aktiva på bästa sätt så rekommenderar vi att kolla på Svensk Friidrotts hemsida och “Tidsprogram med svenska ögon”.

Första svensk ut av de tio som ska tävla ikväll är längdhopparen Thobias Montler som kommer hoppa längdhoppsförsök kl 19.08 där 8,00m, en längd som han klarat flertalet gånger i vinter, räcker för direktkval. Vi önskar Thobias och alla andra övriga aktiva ett stort lycka till och vi hoppas att få se er även på Ryavallen och Friidrotts-SM i augusti!

Thobias Montler, Malmö AI,

Inför-ISM-intervju #2 Emelie Rantzow

Idag kickar inomhus-SM igång och ni följer tävlingarna på Friidrottskanalen. IK Ymers Emelie Rantzow gör sig redo för att ta sig an både 60m och huvudgrenen 200m. Senast det begav sig i Malmö 2016 blev det en fjärdeplats för henne och nu är målet en ny finalplats.

Hur har inomhussäsongen varit hittills?

– Den har varit helt okej, jag persade bland annat på 200m förra helgen.

Hur känns formen?

– Den känns stigande och når förhoppningsvis toppen till helgen. Skönt att det blir ett SM trots att covid fortfarande existerar.

Vad är ditt mål?

– Målet är att gå till final på 200m. Det blir extra tufft då det bara är 4 banor i Malmö.

Är det något som du jobbat extra på i träningen det senaste?

– Vi har jobbat mycket med att våga trycka från start på 200m, det är en svår distans på de sättet att man startar i kurvan och ska gå på fullt från start.

Hur har uppladdningen sett ut nu dagarna inför SM-helgen?

– Det blev ett explosivt pass under torsdagen och annars har det varit fokus på projektinlämningar i skolan.

Och i augusti väntar utomhus-SM på hemmaplan, hur känns det?

– Det känns bra, skönt att inte ha så långt till tävlingarna. Och förhoppningsvis får vi ha publik så att familj och vänner kan komma och kolla.

Vad är ditt mål där?

– Att komma till min fjärde raka SM final på 100m och en finalplats på 200m.

Vad är det bästa med att tävla hemma på Ryavallen?

– Det är tryggheten. Jag vet vart jag kan värma upp, jag känner de flesta funktionärer och hittar överallt.

Foto:

DECA Text&Bild

Inför-ISM-intervju #1 med Andreas Carlsson

Vi ser fram emot det stundande och spännande Inomhus-SM i Malmö, som förmodligen kommer ge en indikation om vilka som kommer slåss om medaljerna även på Friidrotts-SM i sommar. IK Ymers Andreas Carlsson har tagit 6 medaljer på tidigare Inomhus-SM och målet är att plocka en ny medalj i helgens längdhopp. Vi kollade med Andreas hur uppladdningen går inför helgen.

Hur har inomhussäsongen varit hittills?

– Det har varit lite upp och ner. Mest nöjd är jag med Malmö Indoor Games där jag satte säsongsbästa på 7,49m.

Blir det enbart längd på SM eller även höjd?

– Det blir bara längdhopp.

Hur laddar du upp nu kommande dagar inför SM?

– Jag har en liten känning i baksidan från tävlingen senast så jag tar det väldigt lugnt. Om det finns möjlighet så laddar jag gärna upp med lite discgolf.

Hur många senior-SM inomhus har du varit med på?

– Jag har faktiskt deltagit på alla SM sedan mitt första 2012 utomhus på Stockholm Stadion. Så totalt har det blivit 18 SM varav 9 inomhus.

Vad är ditt mål till helgen?

– Det är att ta medalj. Det ska bli inspirerande med ett SM som man sett fram emot under säsongen.

Vilka är de största konkurrenterna till helgen?

– Självklart Thobias Montler. Sedan också Caleb Conable från Malmö men också Hässelbyduon Jesper Hellström och Fredrik Samuelsson.

I augusti väntar utomhus-SM på hemmaplan, hur känns det?

– Det ska bli kul! Jag trodde att jag aldrig skulle få göra ett SM på hemmaplan igen efter 2013 men där hade jag fel.

Vad är det bästa med att tävla hemma på Ryavallen?

– Det är att det kommer vara mycket lokal publik som kommer heja fram mig till långa hopp.

Foto:

DECA Text&Bild

Friidrotts-SM 2021, Borås

Svensk friidrott är glödhet och den 27-29 augusti intar landets bästa friidrottare Ryavallen för att göra upp om SM-medaljerna. Evenemanget sammanfaller med Borås 400-årsjubileum vilket skapar ett perfekt firande med en härlig friidrottsfest och goda chanser till nya storslagna rekord.

Det blir tredje gången IK Ymer och Borås står som värdar för friidrotts-SM. 1989 var första gången ett senior SM hölls i Borås och det var året då Patrik Sjöberg tog sitt 9:e och sista SM guld med 2.23 m i höjdhopp. 2013 var det dags igen på en nyrenoverad arena, med en kulfinal som ägde rum på Stora Torget, fem aktiva från Ymer som var med och tävlade och där Irene Ekelund blott 16 år gammal vann både 100 m och 200 m.

IK Ymer Friidrott har arrangerat flera nationella och internationella evenemang, bland annat U20EM 2019 med 1600 deltagare från 48 nationer och Nordiska Mästerskapen för veteraner 2018.

Friidrottsfest som kommer vara något alldeles extra

Vi är stolta över att återigen få vara med och arrangera Friidrotts SM och ser fram emot en härlig friidrottshelg till sommaren där chanserna är goda till nya storslagna rekord. I rådande situation är vi givetvis redo att anpassa evenemanget och vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Tillsammans med er vill vi bjuda på en fantastisk friidrottsfest som kommer att vara något alldeles extra för aktiva, sponsorer och besökare. Friidrotts-SM 2021 handlar inte bara om det sportsliga utan ger även en fin möjlighet att möta sensommaren i Borås och vara med och fira stadens 400-årsjubileum.

Varmt välkomna till Borås i augusti!