Nyheter

Daniel Ståhl till Borås!

Daniel Ståhl kommer till Borås!
 
Igår meddelade diskuskastaren, tillika svenska världsstjärnan och den favorittippade OS-guldmedaljören återigen kommer inta kastringen på Ryavallen i Borås!
 
Om man ska utgå från säsongens tidigare resultat lär hans egna banrekord, på 67,49m, från Lag-SM 2017 ligga riktigt risigt till. Kan han samtidigt lyckas slå sitt egna SM-rekord från Eskilstuna 2018 på 69.72m? Kan han dessutom kasta över 70m? Kan han till och med utmana världsrekordet?!
 
Detta, och mycket mer, vågar du väl inte riskera att missa att få se live? Boka era biljetter till Friidrotts-SM i Borås – redan nu!
John Honk, Masaya

Lyssna på SM-jingeln

Inför Friidrotts-SM har den lokala produktions- och webbyrån Masaya gått in som officiell SM-sponsor. De har sedan länge ett aktivt engagemang och i olika större idrottsevenemang i Borås. För Friidrotts-SM har de bland annat skapat våra härliga filmer (som du kan se på vår startsida eller på Youtube).

– För Masaya känns det självklart att stötta olika idrottsinitiativ. Idrotten bidrar till så mycket positivt, för barn och ungdomar såklart, men också för gemenskapen i samhället och för folkhälsan i stort. Dessutom är det väldigt kul att filma/fotografera idrott och vårt fokus är på att fånga känslan och den personliga upplevelsen. Att kunna vara med och bidra till att Friidrotts-SM i Borås ska bli så bra som möjligt känns väldigt kul, vi vill hjälpa till att skapa ett evenemang som vi boråsare kan vara stolta över! säger John Honk på Masaya.

Masaya har även skapat ett helt nyskrivet ljudspår till Friidrotts-SM som kommer användas i filmer samt som inramning till eventpresentationen på arenan. Upphovsmannen är John Honk på Masaya och vi hoppas att du gillar musiken lika mycket som vi.

– Jag ville förmedla en känslan av förväntan på prestationer på högsta nivå, att all hård träning lett fram till mästerskapet där allt ska falla på plats. Med hjälp av stråkar och pukor blir det en lite storslagen, orkestral känsla och jag har låtit pianot agera soloinstrument med en hoppfull melodiös slinga. Inspiration har tagits från filmmusikklassiker från 80-talet, så jag hoppas att den också har lite retro vibes, avslutar John med ett leende.

Du kan höra ljudspåret i våra filmer, på Soundcloud eller ladda ner den som ringsignal till din telefon (nedan).

Du kan självklart också lyssna på ljudspåret direkt i din webbläsare:

Ola Norgren på friidrottsläktaren.

Ola ”Byske” Norgren – först ut att köpa biljetter

Hej Ola! Du var först när biljetterna till årets Friidrotts-SM i Borås släpptes under söndagsmorgonen. Är du alltid lika snabb när det vankas friidrottstävlingar?

– Hej! Nej det kan jag inte påstå att jag är men denna gång ville jag ”hänga på låset” med tanke på gällande restriktioner och begränsat utbud av biljetter. Vore ju synd att missa SM-tävlingarna bara på grund av att inte vara vaken när biljetterna släpptes.

 

Handlar det om ett allmänt stort idrottsintresse eller är det friidrott specifikt?

– Jag är allätare när det gäller idrott. På TV kan jag se allt och när det gäller liveidrott är utbudet i närheten av hemmet främst fotboll och ishockey. Brukar även bli några resor per säsong till Luleå för att se på basket. Har bara 10 mil till Luleå.

 

Du är ett bekant ansikte på friidrottstävlingar både i Sverige och utomlands. Är du kanske rent av Sveriges meste besökare på friidrott?

– Nej, det tror jag inte. Vi är ett gäng som är duktiga på att resa tillsammans och eftersom jag har äldre medresenärer så har de hunnit bevittna mer än vad jag har gjort.

 

Har du någon aning om hur många tävlingar och länder du besökt kopplat till ditt friidrottsintresse?

– Jo, det har jag någorlunda koll på. Räknar jag internationella mästerskap (VM, EM, Europacup/Lag-EM, IVM & IEM) så är det 51 mästerskap i 22 länder. Sen tillkommer några Finnkamper och ett par besök på Bislett. När det gäller SM tävlingar som nu i Borås så blir det mitt 24:e SM utomhus samt att jag har 5 st ISM. Jag åker hellre på mästerskapstävlingar än galatävlingar.

 

Vad kommer smeknamnet ”Byske” ifrån?

– Kan inte påstå att det är något smeknamn utan det är orten där jag bor. Min kompis Kjelle som jag rest och reser en hel del med skrev ”Ola Byske” i sin telefonbok och svarade tidigare ofta –Hej Byske när jag ringde honom. När jag skulle skapa ett användarnamn på ett socialt medium kom jag inte på något bättre än Byske.

– Ni som kan er geografi vet att Byske ligger efter E4 tre mil norr om Skellefteå i Västerbottens län. Byske är mest känt för att vara Orvar Bergmarks moderklubb samt att det finns en femstjärnig camping i Byske.

 

Vad ser du mest fram emot under årets SM?

– Att äntligen få gå på idrott igen under någorlunda normala förhållanden och träffa vänner och bekanta som jag inte träffat sedan ISM i Växjö 2020. Vi brukar träffas 3-4 gånger per år normalt sett. På det sportsliga planet gillar jag SM mycket för att se de aktiva som ligger just under landslagsnivå och som är på tillväxt. Alltid kul att få se noteringen PB i resultatlistan.

 

Coronapandemin har ju drabbat många människor såväl fysiskt som psykiskt. Hur har frånvaron av publikmöjligheter på de tävlingar som faktiskt genomförts påverkat dig?

– När larmet om Coronaviruset kom hade jag  bokat resa, boende och biljetter till IVM i Nanjing 2020. Tittade på kartan och såg att avståndet mellan smittoutbrottet i Wuhan och tävlingsorten Nanjing såg ut att vara ungefär som mellan Byske-Stockholm.

– Tänkte givetvis att då är det lugnt, inget att oroa sig över, klart jag kan åka till Nanjing. Blev naturligtvis en stor besvikelse när jag började inse att det blir varken någon resa för mig eller något mästerskap överhuvudtaget. Sedan hade jag också bokat och klart för EM utomhus i Paris 2020.  Det var de två inbokade aktiviteter jag tvingades avboka. Därefter tycker jag det har varit enklare att anpassa sig och bara inse att det handlar om att hålla sig på hemmaplan. Faktiskt funkat över förväntan.

Köp biljetter idag

Text: Anders Kihl
Foto: Inger Nilsson

Svensk succé på Bauhausgalan

Wow, Bauhausgalan – vilken tävling!
 
Under söndagseftermiddagen-/kvällen fick svenska friidrottseliten chansen att visa hemmapubliken, på ett någorlunda fyllt Stockholms Stadion, hur väl de står sig mot högklassigt internationellt motstånd. På Diamond League galan visade stora delar av den svenska eliten verkligen framfötterna och att de kommer bli att räkna med på OS som går av stapeln om lite mindre än tre veckor.
 
Längdhopparna Khaddi Sagnia, Ullevi FK, och Thobias Montler, Malmö AI, tampades med världstjärnorna återigen och blev fyra respektive trea i tävlingen. Den sistnämnde satte ett nytt prydligt utomhuspers och visade med sina 8.23m att han – som alltid – kommer utmana om de främsta placeringarna under det kommande mästerskapet. Men det kanske ändå var ännu roligare att se Sagnia tillbaka i längdhoppsgropen efter skadeproblem och direkt visa hög internationell klass i form av sina 6.72.
 
De största stjärnorna och söndagens svenska vinnare var dock duon Daniel Ståhl, Spårvägens FK, och Armand Duplantis, Upsala IF. De båda är två av SOK:s största “guldmedaljhopp” inför OS i Tokyo och de visade återigen varför. Duplantis luftade 6.02 lekande lätt och hade ett bra försök på världsrekord medan Ståhl hivade iväg diskusen nästintill 69 meter och de vann båda på ett otroligt övertygande sätt, trots att nästintill hela världseliten var med i bägge grenarna.
 
Bakom dessa visade många andra svenska friidrottsstjärnor att deras form är uppgående och att OS i Tokyo kommer bli ett väldigt roligt mästerskap att följa ur ett svenskt perspektiv. Vi önskar alla aktiva ett stort lycka till och därefter en god återhämtning samt formtopp inför Friidrotts-SM i Borås!
 
Bild på Daniel Ståhl från DECA Text&Bild

SM-genrep i strålande sol och fina resultat

I lördags SM-genrepades det på Ryavallen då Ymerspelen genomfördes med flera elitaktiva på plats. Det bjöds på strålande solsken och en rad fina resultat!

IK Ymers Julia Wennersten klarade kvalgränsen till U23 EM på 100m häck med tiden 13.78. Johan Claesson från IFK Växjö fixade också kvalgränsen till U23 EM på 400m häck då han sprang på 51.95. Hanna Karlsson, IF Göta Karlstad, klarade kvalgränsen till U20 EM på 400m häck med tiden 59.59. Tack till er alla som var med!

Se alla resultat här:
https://athleticomp.azurewebsites.net/Registration/Competition/IndexFullResultList/111

SVT på besök

SVT rekade på Ryavallen – sänder hela SM-helgen

SVT var på besök i Borås den 26 april och rekade vid Ryavallen inför friidrott-SM. På programmet stod bland annat en rundvandring vid anläggningen och de kollade in olika planerade kameravinklar. De var positiva kring besöket och tyckte att måltornet som byggdes inför U20 EM 2019 var ett lyft för det praktiska tv-arbetet samt att väggmålningen på Ryahallens ena långsida förstärker hela inramningen. Om man inte kan vara på plats under SM så kommer SVT att sända för fullt hela tävlingshelgen.
Lite mer om SVT:s besök i media:
https://www.bt.se/sport/borashyllningen-som-stockholmare-blir-jag-avundsjuk-9e98dc00/
https://sverigesradio.se/artikel/sm-generalen-det-blir-av-med-eller-utan-publik 

Anmälan är öppen

Nu är det dags att boka Borås. Du som tävlande aktiv och föreningsföreträdare finner nu en hel del matnyttig information under menyalternativet ”Information för aktiva”.

Inbjudan finns tillgänglig där tillsammans med länk till anmälan. På samma sida hittar du också hotell och andra logialternativ i alla prisklasser.

Varmt välkommen till Borås!

Glädje, professionalism och hållbarhet ska prägla SM i Borås

Klubben, IK Ymer tillsammans med värdstaden Borås ska arrangera tävlingar av yttersta klass. Arrangemanget ska fyllas av glädje, professionalism och hållbarhet. Vidare vill organisationen skapa minnesvärda upplevelser samt göra Friidrotts-SM till en viktig del av staden Borås 400-årsjubileum.

Ett storslaget evenemang för alla intressenter såsom aktiva, besöka och sponsorer står det i visionen. Vad innebär det mer konkret?

– Vi har sammanfattat det i tre övergripande målsättningar som i sin tur bryts ner i mindre, mer detaljerade beståndsdelar. Vi vill skapa en härlig friidrottsfest, öka intresse för friidrott lokalt och nationellt samt genomföra hela evenemanget på ett hållbart sätt, berättar SM-general Linus Wirén.

En härlig friidrottsfest

I stundande tider sätter vi nog alla vårt hopp till en avklingande pandemi och att vi i augusti kan se fram emot välfyllda läktare. Hur definierar du friidrottsfest och vad händer om det blir ett evenemang utan publik?

– Ambitionen är såklart välfyllda läktare. Skulle det inte vara möjligt att arrangera mästerskapet inför publik, är det fullt fokus på att genomföra ett proffsigt evenemang för alla aktiva och marknadsföra Borås på bästa sätt för tv-publiken. Utöver det vet jag att vi kommer kunna stoltsera med kunniga och engagerade funktionärer och att evenemanget kommer synas tydligt i staden inför och under mästerskapet. Då Borås firar 400 år vill vi också inspirera till att vår publik tar tillfället i akt att uppleva staden och dess stora utbud av restauranger, museer, aktiviteter och besöksmål.

Vilka är på plats på innerplan för en maximal friidrottsfest och hur många ser du på läktaren?

– Aktiva på innerplan är ju naturligtvis inget vi kan styra över fullt ut, men vi kan ju hoppas att det blir ett av de första större evenemangen inför publik och att det lockar alla de största stjärnorna till att vara på plats och tävla. Då kan det bli riktigt mycket folk, men 6.000 åskådare totalt under evenemanget tror vi är en rimlig målsättning, fortsätter Linus.

Ökat intresse för friidrott lokalt och nationellt

Som rubriken antyder finns det också ett stort fokus på att stärka friidrottsintresset och klubben har tidigare erfarenheter kring lärande och samverkan under flertalet stora evenemang, inte minst senast under European Athletics U20 Championships sommaren 2019.

– Ja precis, genom klubben kommer vi marknadsföra friidrotten på olika platser i staden både inför, under och efter SM. Under våren kommer vi också att besöka andra evenemang och på sätt vill vi att Friidrotts-SM ska bidra till att väcka nyfiken och intresse kring friidrott och att det leder till rekrytering av fler aktiva, ledare och funktionärer. Vi har god erfarenhet av att involvera skolorna i Borås Stad med genomförande av gemensamma friidrottsaktiviteter, något som slog väldigt väl ut som ”lilla EM” i samband med U20.

Ett hållbart evenemang

Det kan nästan kännas som en hygienfaktor numera men kan också tendera till att bli ganska klyschigt och uddlöst. Vad menar IK Ymer och organisationen med ett hållbart evenemang mer konkret?

– Jag förstår vad du menar men vi har gedigen erfarenhet av hållbara evenemang och det är alltid en viktig del när Borås Stad finns med i ansökan om att arrangera. Det är viktigt att väga in alla hållbarhetsaspekter och inte bara se det ekonomiskt och ekologiskt hållbart. Vi vill vidga begreppen till att skapa förutsättningar för fler barn och unga att upptäcka friidrotten och att på sikt kunna bidra till en inkluderande och meningsfull fritid där alla är välkomna. Inkludering och social delaktighet förstärks ytterligare genom att parasporten kommer att ha Para-SM i friidrott under de dagar friidrotts-SM genomförs i Borås.

– Friidrotts-SM ska bidra till att bygga och stärka relationer mellan olika intressenter kring arrangemangets genomförande samt samarbetspartners och lokalt näringsliv/organisationer. Att stärka friidrotten i Borås leder också till ökad kompetens i att arrangera stora nationella mästerskap hos förening och Borås Stad.

Med full förståelse för att situationen kring pandemin är svår att sia om vågar ni er alltså ändå på att sätta ett publikmål på 6.000 åskådare över tre dagar. Vilka andra tydligt mätbara mål finns det kring SM i Borås? Kan du nämna några?

– Ja absolut, vi har satt flera. Vi hoppas och drömmer om ett världsrekord under SM, det hade varit riktigt häftigt. Utöver det är målet att vi ska se två svenska rekord, tre arenarekord. När det kommer till den egna klubben ser vi, i kristallkulan, två SM-medaljer, ett nytt klubbrekord samt minst sju aktiva Ymeriter som är med och tävlar. Totalt hoppas vi på 750 deltagare och som sagt tidigare 6.000 på läktaren, avslutar Linus.

Inomhus-EM i Torun

Äntligen – som vi har väntat! Stora delar av den svenska eliten har satt sig på flyget och landat i polska Torun för att inviga mästerskapsåret 2021. Inomhus-EM startar ikväll, torsdag, och hela tävlingen kommer att sändas under hela helgen på SVT Play, både på för- och eftermiddag.

Svenska truppen är normalstor men däribland så finns det många seniormästerskaps-debutanter! Som vi har nämnt innan så är en av dessa IK Ymers häcklöperska Julia Wennersten. Hennes första lopp, försöken i 60mh, går av stapeln på lördag förmiddag, kl 12.10 och vid eventuellt avancemang kommer resterande lopp gå på söndagen.

Även om truppen utgörs till viss del av mästerskapsdebutanter så finns det flera erfarna aktiva och stora medaljkandidater. Vi har nämligen hela sju stycken svenskar anmälda som är topp 7 i Europa i år, varav 5 av dem är topp 3(!). Hur många medaljer som Armand Duplantis, Fanny Roos, Andreas Kramer och Khaddi Sagnia mfl. lyckas skrapa ihop återstår att se. För att kunna följa de svenska aktiva på bästa sätt så rekommenderar vi att kolla på Svensk Friidrotts hemsida och “Tidsprogram med svenska ögon”.

Första svensk ut av de tio som ska tävla ikväll är längdhopparen Thobias Montler som kommer hoppa längdhoppsförsök kl 19.08 där 8,00m, en längd som han klarat flertalet gånger i vinter, räcker för direktkval. Vi önskar Thobias och alla andra övriga aktiva ett stort lycka till och vi hoppas att få se er även på Ryavallen och Friidrotts-SM i augusti!

Thobias Montler, Malmö AI,

Inför-ISM-intervju #2 Emelie Rantzow

Idag kickar inomhus-SM igång och ni följer tävlingarna på Friidrottskanalen. IK Ymers Emelie Rantzow gör sig redo för att ta sig an både 60m och huvudgrenen 200m. Senast det begav sig i Malmö 2016 blev det en fjärdeplats för henne och nu är målet en ny finalplats.

Hur har inomhussäsongen varit hittills?

– Den har varit helt okej, jag persade bland annat på 200m förra helgen.

Hur känns formen?

– Den känns stigande och når förhoppningsvis toppen till helgen. Skönt att det blir ett SM trots att covid fortfarande existerar.

Vad är ditt mål?

– Målet är att gå till final på 200m. Det blir extra tufft då det bara är 4 banor i Malmö.

Är det något som du jobbat extra på i träningen det senaste?

– Vi har jobbat mycket med att våga trycka från start på 200m, det är en svår distans på de sättet att man startar i kurvan och ska gå på fullt från start.

Hur har uppladdningen sett ut nu dagarna inför SM-helgen?

– Det blev ett explosivt pass under torsdagen och annars har det varit fokus på projektinlämningar i skolan.

Och i augusti väntar utomhus-SM på hemmaplan, hur känns det?

– Det känns bra, skönt att inte ha så långt till tävlingarna. Och förhoppningsvis får vi ha publik så att familj och vänner kan komma och kolla.

Vad är ditt mål där?

– Att komma till min fjärde raka SM final på 100m och en finalplats på 200m.

Vad är det bästa med att tävla hemma på Ryavallen?

– Det är tryggheten. Jag vet vart jag kan värma upp, jag känner de flesta funktionärer och hittar överallt.

Foto:

DECA Text&Bild

Köpknapp